St. Annastraat 1, Cuijk | 0485 – 313 205 | info@pmc-cuijk.nl

Zwangerschapscursussen

Om je goed voor te bereiden op de zwangerschap en de periode daarna, is het bij ons mogelijk om het programma ZwangerFit® te volgen. Er kunnen zowel actieve lessen als theorielessen gevolgd worden.

Bekijk ook de Facebookpagina van ZwangerFit Cuijk.

ZwangerFit®: Actieve lessen

ZwangerFit® is een programma voor de zwangere vrouw die zich actief wilt voorbereiden op de bevalling en de periode daarna. Een zwangerschap en het eerste jaar na de bevalling vragen immers veel van het lichaam.

Zwangere vrouwen die bewegen hebben minder last van verschillende zwangerschapskwalen, zijn beter voorbereid op de bevalling en herstellen sneller in de periode daarna. De bevalling is een zware fysieke klus en door te trainen op conditie, kracht en ontspanning ken je je eigen lijf beter, heb je een beter uithoudingsvermogen en meer vertrouwen in je eigen kunnen. ZwangerFit® is geschikt voor iedereen, zowel voor vrouwen met veel als voor vrouwen met weinig sportervaring. Ook als je niet sport kun je je aanmelden. Dit is het juiste moment om te beginnen.

Vanaf 12 weken zwangerschap (na de eerste controle bij de verloskundige) mag je starten met de cursus. Voordeel van deze vroege start is dat de fitheid en spierkracht van alle spieren langer behouden blijft en er al relatief vroeg in de zwangerschap preventief getraind kan worden met bekken- en bekkenbodemspieren. Deelname kan tot aan de bevalling.

Postpartum kan al vanaf 4 tot 6 weken na de bevalling gestart worden met trainen tot, indien gewenst, 9 maanden na de bevalling. Zo kan iedere vrouw oefenen zolang het haar nodig lijkt. Er zal extra aandacht worden besteed aan de bekkenbodemfunctie, tiltechnieken en de veranderde levensstijl. Ook als je niet aan het ZwangerFit®-programma in de zwangerschap hebt deelgenomen, kun je je aanmelden voor de post-partum trainingen

De actieve lessen hebben een vaste opbouw: eerst is er aandacht voor de warming up en lichte fitheidtraining gericht op het verbeteren en/of behouden van de conditie. Daarna wordt geoefend op versterking en coördinatie van diverse spieren. Speciale aandacht wordt besteed aan coördinatie, stabilisatie en spierversterking van het bekken en de bekkenbodem en de rug- en buikspieren. Ook wordt aandacht besteed aan de veranderingen van houding en bewegen tijdens de zwangerschap. Er wordt geëindigd met ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Tijdens de trainingen maken we gebruik van muziek. Het is geen aerobic les voor zwangeren, maar een actief oefenen met zorgvuldig gekozen muziekgebruik als toevoeging. Verder wordt er gebruik gemaakt van ballen, dynabands, kleine gewichtjes en ander klein oefenmateriaal.

ZwangerFit®: Theorie lessen

De theorie lessen worden in blokken van 3 lessen gegeven. Inhoud theorie lessen: De theorielessen geven een goede voorbereiding op de bevalling. Tijdens deze lessen komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap
  • Uitleg en oefenen bekken en bekkenbodem
  • Uitleg over start van de bevalling (ontsluitingsfase)
  • Uitleg over de persfase
  • Ademhalingstechnieken en houdingen voor het opvangen van weeën
  • De geboorte en het kraambed
  • Partner les over de rol van de partner tijdens de bevalling

ZwangerFit® is een product van de NVFB (Nederlandse vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek). NVFB-ZwangerFit® is een beschermde titel en mag alleen gegeven worden door gecertificeerde Zwangerfit®-docenten. Alle geregistreerde docenten zijn fysiotherapeut, waardoor de kwaliteit van de begeleiding hoog blijft.

Informatie kunt u opvragen via het telefoonnummer van de praktijk: 0485-313205 of via info@fysiotherapiecuijk.nl

X